Предполагам, че финансовият министър Росица Велкова е разработила три варианта на бюджет

...
Предполагам, че финансовият министър Росица Велкова е разработила три варианта на бюджет
Коментари Харесай

Зайкова: Колкото и бързо да растат пенсиите, те са под линията на стандарт на живот

„ Предполагам, че финансовият министър Росица Велкова е създала три разновидността на бюджет – оптимистичен, скептичен и един, с който да влезем в еврозоната през 2024 година Какъв бюджет ще бъде признат зависи от това, дали ще има държавно управление ”. Това съобщи икономистът Мика Зайкова в предаването „ Твоят ден ” по .

„ Увеличението с 12% на пенсиите е съгласно правилото и е пределна опция. Ние и в този момент употребяваме недостига в осигурителната система, ядем парите на младежите. Вместо тези над 50% да отидат за опазване на здравето, за обучение, ние ги взимаме, няма от къде другаде да вземем пари ”, сподели Зайкова и добави, че колкото и бързо да порастват пенсиите, те са под линията на стандарт на живот.

„ Средната пенсия е към 700 лв., а издръжката на живота надминава 1250 лв. ”, изясни Зайкова.

Тя предложи да се спрат дотациите за електрическа енергия.
 istock istock
„ В България има още едни дотации – водните. Ние не плащаме дотации нито на популацията, нито на бизнеса. Ръстът на цената водата надминава 40-50%, а в североизточните региони е доста по-висок ”, сподели Зайкова.

„ Според вас човек с 504 лв. пенсия е безпаричен, а с 505 е богат ли ”, запита икономистът и отговори: „ Не е ”.

Зайкова напомни, че от 8,3 милиарда лв. от бюджета за финансови разноски единствено 1 милиарда лв. в действителност е изхарчен за финансови разноски и добави, че депутатите не са разрешили прекачване на средства.

В отчета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз се приканва заплатите да порастват, тъй като разликата с останалите страни от Европейски Съюз е фрапантна, сподели Зайкова. „ Цените и от Англия, и от Германия, и от която и да е страна от Европейски Съюз, са високи ”, съобщи тя и изясни, че с изключение на мито, има транспортни разноски за вносните артикули.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР